Schrijven is een beetje als spaghettisaus maken: iedereen vindt zijn kooksel het lekkerst. Pas als je de saus van een échte Italiaanse nonna proeft, merk je het verschil. Niets belet je om het even goed te doen. Van deze mama krijg jij met liefde haar recept!

Ingrediënten
Een goed thema, een straffe invalshoek, een inleiding, een aantrekkelijke titel, alinea’s en een call-to-action. Woorden ook, veel woorden. Duizel je al? Echt geen zin meer om te schrijven? Scroll dan helemaal naar onder, daar vind je dé gouden tip voor moedeloze auteurs.

Als je alles versneden, gemengd en geblend hebt, en je bent tevreden van je resultaat, dan doe je even de TvD-vijfpuntentest. Deze smaaktest voor teksten is even doorslaggevend als een klas hongerige pubers voor je bolognaisesaus.

1. Gebruikte je spreektaal?
Zeg eens luidop wat je precies wil zeggen. Schrijf dit op.

2. Zitten er woorden als “tevens” in je tekst?
Schrap ze: tevens is dialect voor ‘van de teef’. Wil je correct Nederlands gebruiken, vervang dan ‘tevens’ door ‘ook’.

3. Staat er in elke alinea ‘maar’?
‘Maar’ houdt altijd iets negatiefs in: een vermanend vingertje, een opmerking, … een venijnig angeltje dus. Let er eens op bij andere teksten, dan begrijp je wat ik bedoel. “Maar” kan je trouwens in de meeste gevallen gewoon schrappen. Je tekst zal direct positiever aanvoelen

4. Dt-foutjes?
Taalpurist of niet, de dt-regel moet je altijd correct naleven. Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Kofschip of fokschaap bij de hand nemen, en je kan het!

5. Worden
Je kan in elke zin het woord “worden’” gebruiken. Toch is het geen goede keuze: het maakt je zin passief, en je tekst log. Een zin met ‘wordt’ corrigeer je best makkelijk: schrap het gewoon. Draai je zin om, en laat je onderwerp het werk(woord) doen.

6. Overdrijf niet met leenwoorden
Hip tegenwoordig, al die Engelse tussenwerpsels. Het klinkt ‘very Hollywood’, een beetje Engels ‘dabei’. Maar trop is teveel. Zoek naar Nederlandse alternatieven. Onze taal is bijzonder mooi.

Lukt je spaghetti toch niet zoals het hoort? Vaak is het op restaurant net dat tikkeltje beter. Bovendien hoef je enkel je voetjes onder tafel te schuiven, te bestellen en te consumeren.

Met je teksten kan dit net hetzelfde. Een tekstschrijver gaat aan de slag met jouw idee en maakt er een krachtig, hapklaar geheel van. Waar je die in godsnaam vindt? Hier. Wil jij ook een Tekst van Dorien? Stuur me een bericht.

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.